Wanneer is een asbestattest verplicht?

Ik ben werkgever

Als werkgever ben je sinds 1995 verplicht om een asbestinventaris op te stellen voor alle gebouwen waar je personeel tewerkstelt, ongeacht het bouwjaar. Deze regel van de federale arbeidswetgeving geldt ook voor scholen, crèches en gemeentegebouwen. Wanneer uit het asbestonderzoek blijkt dat je gebouw asbest herbergt, moet je een beheerprogramma opstellen. Dat plan moet je samen met de asbestinventaris jaarlijks laten actualiseren.

Voeren jouw werknemers renovatiewerken uit bij particulieren of derden? Dan moet je vooraf een destructieve asbestinventaris laten opmaken voor de werkzone. Door eventueel aanwezig asbest zorgvuldig in kaart te brengen, kan men de asbesthoudende materialen veilig en correct wegnemen voordat de renovatiewerken starten. Zo bescherm je jouw medewerkers tegen onvoorzichtige blootstelling aan asbest.

Ik ben particulier

Als eigenaar van een woning of woningdeel zoals een appartement, moet je sinds 23 november 2022 over een asbestattest beschikken wanneer …

  • de woning gebouwd werd voor 2001.
  • de oppervlakte 20 m2 of meer bedraagt.
  • het gebouw toegankelijk is.
  • je de woning verkoopt.
  • je het gebouw wil slopen.

Opgelet: vanaf 2032 is een asbestinventaris verplicht voor elke woning die gebouwd werd voor 2001.

Wil je de woning verkopen? Dan moet je de koper de inhoud van een geldig asbestattest meedelen wanneer je het compromis of de verkoop sluit. In de praktijk wil een kandidaat-koper echter vaak op voorhand weten waar asbest in het gebouw zit, omwille van de mogelijke impact op de renovatiekosten. Als verkoper bereid je je daarom beter voor door een asbestcontrole te laten uitvoeren.

Nog andere documenten nodig voor de verkoop van je woning? Een plaatsbeschrijving, elektriciteitskeuring of epc-attest? Ontdek onze overige diensten >> 

 

Wil je een asbestattest aanvragen?

VRM voert asbestonderzoeken uit voor zowel particulieren als bedrijven. Nadat we alle achtergrondinformatie over je gebouw verzameld hebben, komen we ter plaatse en stellen we een asbestinventaris op. Na afloop bezorgen we je een geldig asbestattest. Zo weet je waar er eventueel nog asbest schuilt en hoe je dat veilig kan beheren of laten verwijderen.

Destructieve versus niet-destructieve asbestinventaris

Afhankelijk van de bestemming en het gebruik van het gebouw in kwestie, voeren we een destructieve of een niet-destructieve asbestinventarisatie uit. Bij een destructief asbestonderzoek verrichten we vaak breekwerk. Deze methode is sterk aanbevolen bij afbraak- of sloopwerken: alleen zo kunnen we de correcte behandelingsmethode bepalen en gepaste veiligheidsmaatregelen voor afbraak voorschrijven.

Een niet-destructief asbestonderzoek registreert enkel de zichtbare materialen die een risico kunnen vormen bij dagelijks gebruik van het gebouw. Tijdens de inspectie beschadigen we geen wanden of vloeren om ingesloten asbest op te sporen. Kleine schade is wel mogelijk, omdat soms alleen een laboanalyse met zekerheid kan bepalen of materiaal asbesthoudend is of niet. Voor de monstername moeten we dan een stukje van het verdachte materiaal verwijderen.

PRIJS NIET-DESTRUCTIEF ASBESTONDERZOEK

KLEIN APPARTEMENT / STUDIO

400
  •  

GROOT APPARTEMENT / RIJWONING 

470
  •  

HALF OPEN / KLEIN OPEN BEBOUWING

550
  •  

WONING GROTER DAN 250m2

620
  •  

Voor prijzen niet residentieel of destructief onderzoek Gelieve contact op te nemen